Höllviken 2025-02-03

Klosterdammen - En tusenårig oas under hot

En idyll i fara

Ute på Lilla Hammars näs, mellan Höllviken och Foteviken, ligger Klosterdammen – en grönskande oas med anor från vikingatiden. Denna sötvatten damm, omgiven av uråldriga träd, har i tusen år varit en viktig del av bygdens historia och ekologi.

En gång en vattning, nu en unik fristad

Klosterdammen var en gång en vital resurs för byborna, som använde den för att vattna sina djur, odlingar och för att få dricksvatten. Idag är den en av de sista kvarvarande "vattningarna" på Söderslätt och en fristad för en rik biologisk mångfald. Här trivs insekter, fåglar, den fridlysta dammgrodan och den rödlistade större vattensalamandern.

Miljöbrott i skuggan av passivitet

Men Klosterdammens framtid är hotad. De senaste fem åren har Karaten Bygg AB och Lillhagen Gård AB utsatt dammen för en rad allvarliga miljöbrott:

  • Förgiftning: Avloppsrör från Lillhagen Gårds häststallar förgiftar vattnet och hotar djurlivet.

  • Dumpning av avfall: Tusentals lastbilar med byggavfall har dumpats på jordbruksmark och strandskyddat område.

  • Olaglig utgrävning: En olaglig damm på 832 kvm har grävts ut på strandskyddat område.

  • Trots upprepade larm från andelsägarna har Länsstyrelsen och Lantmäteriet inte agerat. Polisanmälningar har lagts ner utan åtgärd.

Från allas till enskildas ägo

Nu hotas Klosterdammen av ytterligare ett övergrepp: ägarna till Karaten Bygg AB och Lillhagen Gård AB planerar att ta över samfälligheten där Klosterdammen ingår. 8 169 kvm värdefull naturmark ska bli deras privata egendom för endast 300 000 kronor. Ingen av dem har idag några andelar i samfälligheten eller är bokförda på fastigheten i anslutning till Klosterdammen. Lantmäteriet har kallat till ett möte den 13 februari 2025 för att diskutera denna tvångsförsäljning.

Frågor som kräver svar:

  • Varför tillåts dessa miljöbrott fortgå?

  • Varför har myndigheterna inte ingripit?

  • Vem bär ansvaret för att skydda Klosterdammen?

  • Hur kan en liten grupp privatpersoner ta över ett gemensamt natur arv?

En kamp mot klockan

Samtidigt som regeringen satsar miljontals kronor på att skapa nya våtmarker, riskerar vi att förlora en av våra äldsta och mest värdefulla. Kommer vår generation att bli den som efter tusen år gräver Klosterdammens grav?

Dela denna video och hjälp oss att rädda Klosterdammen!

#RäddaKlosterdammen #Miljöbrott #Maktmissbruk #Våtmarker #Sverige

Skolorna i Höllviken som i tätorten saknar dammar att i undervisningssammanhang håva i kan här inom rimligt cykelavstånd förlägga sina biologiska sötvattens studier under vår och höst och samtidigt lyssna på fåglar under våren och under hösten studera rastare och förbi sträckare. Jan-Åke Hillarp, biolog - Falsterbonäsets Naturvårdsförening (FNF)

 

Nu hotas Klosterdammen av ytterligare ett övergrepp: ägarna till Karaten Bygg AB och Lillhagen Gård AB planerar att ta över samfälligheten där Klosterdammen ingår. 8 169 kvm värdefull naturmark ska bli deras privata egendom för endast 300 000 kronor. Ingen av dem har idag några andelar i samfälligheten eller är bokförda på fastigheten i anslutning till Klosterdammen. Lantmäteriet har kallat till ett möte den 13 februari 2025 för att diskutera denna tvångsförsäljning.

 

KLOSTERDAMMEN - EN TUSENÅRIG SÖTVATTENS DAMM SOM SNART GÅR I GRAVEN

Ute på Lilla Hammars näs, som ligger mellan Höllviken och Foteviken, finns en helt fantastisk, grönskande fornlämning i form av en stor sötvattens damm med uråldriga träd, den så kallade ”Klosterdammen”.

När Lilla Hammars by grundades för tusen år sedan var denna damm med sitt sötvatten en förutsättning för byns tillkomst. Även om de gamla husen försvunnit finns hela by strukturen kvar. I denna ligger fortfarande den sötvatten damm där man under nästan tusen år vattnat sina kreatur, odlingar, tvättat och fått sitt dricksvatten. Klosterdammen har under tusen år som” byns vattning” varit tillgänglig för alla. Sådana vattningar fanns en gång i alla våra medeltida bygator på Söderslätt men i dag finns nog endast Klosterdammen kvar i orört tillstånd.

Nu hotas emellertid denna unika kultur- och natur lämning att försvinna. Länsstyrelsen anser nämligen att en privatperson bör kunna göra om det hela till en privatägd tomt. Vellinge kommun, som från början inte engagerat sig, har nu insett att en ovärderlig natur- och kulturmiljö riskerar att gå förlorad och har nu gått emot förslaget. Frågan är dock - kan de bjuda motstånd mot länets mäktiga representanter, som helt verkar strunta i både kultur- och natur miljöfrågor? Det är komplett vansinne om denna unika miljö, som i dag är tillgänglig för alla, ska hamna under privat mark.

Så i år kan det vara sista gången du hör grodornas lek och kväkande i Klosterdammen för onsdagen den 8 juni i Vellinge Kommunhus, skrivs slutraderna i dödsrunan för denna vackra och livsviktiga oas.