FACTUALITY

View Original

Öppet brev till regeringen: SVERIGES NYA CIRKULÄRA STRATEGI OCH DESS FÖLJDER

Den 9 juli 2020 presenterade regeringen ”Cirkulär ekonomi – strategi för omställningen i Sverige”. Efter att ha granskat rapporten som ligger till grund för strategin valde jag att kontakta regeringen för en förklaring. Detta eftersom strategin enligt min mening bygger på en oduglig avfallsmodell som hindrar effektiv energiproduktion ger oss fler stinkande avfallsberg. En katastrof för vår miljö och ekonomi med andra ord. Här publicerar jag mitt brev till regeringen i sin helhet.

Brev skickat via e-post till Regeringskansliet, Stefan Löfven, sb.registrator@regeringskansliet.se ; Statsminister, Isabella Lövin, m.registrator@regeringskansliet.se ; Miljö- och klimatminister samt vice statsminister, Per Bolund, fi.registrator@regeringskansliet.se ; Finansmarknads- och bostadsminister, biträdande finansminister Ibrahim Baylan, n.registrator@regeringskansliet.se ; Näringsminister den 11 november 2020:

Torsdagen den 9 juli, 2020 , i skydd av Covid‐19 pandemin, presenterade regeringen ”Cirkulär ekonomi – strategi för omställningen i Sverige”. Efter att ha tagit del av strategin har jag följande frågor som jag vill att en representant för regeringen besvarar omgående:

  1. Varför har ni inte gjort en ordentlig utredning om den Cirkulära Ekonomin? Den handlar om vår framtida avfallshantering och energiutvinning ur vårt avfall.

  2. Den Cirkulära Ekonomin tillkom 1977 i Romklubben som grundades 1968. Den har sina rötter i Rockefellerorganisationen som före andra världskriget sysslade med rasbiologi och tog död på 100000 handikappade och svarta i USA. Rockefeller sponsrade även det ökända Weimarinstitutet i Tyskland, där man dödade 400000 människor innan nazisterna tog över makten, samt dess svenska motsvarighet, Rasbiologiska institutet. Har regeringen samma värdegrund?

  3. Romklubbens målsättning är befolkningsminskning, globalt styre och noll tillväxt. Hur ställer sig regeringen till detta?

  4. Att jag undrar beror på den här meningen i ”Cirkulär ekonomi – strategi för omställningen i Sverige”: ”Under de senaste fem decennierna har världens befolkning fördubblats.” Vad har världens befolkning med svensk miljöpolitik att göra? Jag vill ha svar på vem som har skrivit det här. Det är en mening med nazistiska förtecken och bekräftar Romklubbens mål om befolkningskontroll. Skäms ni inte?

  5. Både upphovsmannen bakom den Cirkulära Ekonomin, Walter Stahel, och frontfiguren Ellen MacArthur är medlemmar av Romklubben. Hur mycket av våra skattepengar har gått till den här skrupelfria organisationen?

  6. År 2016 gjorde Anders Wijkman (före detta ledamot av Europaparlamentet och ordförande för bland annat Romklubben och World Future Council) en studie för Romklubben baserad på modeller som förutspådde positiva effekter på klimat, miljö och ekonomi. Han påtalade även engagemanget från EU‐kommissionen som resulterade i ”Circular Economy Package”. Numera är Anders Wijkman aktiv som VD för företagsforumet Circular Sweden. Hur mycket av våra skattepengar hamnar i herr Wijkmans fickor?

  7. Herr Wijkman tror att zeppelinare kan vara lösningen på transportproblemet. Tror regeringen på detta också?

  8. Redan 2003 förbjöd Sverige deponier och investerade istället i energiutvinning. Inom Europa utvinner nu Sverige mest energi ur sitt avfall, närmare bestämt 3 MWh/ton. Vi har 32 värmekraftverk där avfallet genererar värme till 1250000 lägenheter, el till 680000 lägenheter och 74610 MWh fjärrkyla. Efter förbudet mot deponi har Sverige dessutom minskat utsläppen av växthusgaser från avfallet med mer än 50 procent. Genom energiutvinning har det medfört en besparing på hela fem miljoner ton koldioxidekvivalenter. Varför går ni ifrån energiutvinning och satsar på Cirkulär Ekonomi istället?

  9. Avfall Sverige tog 2019 fram en rapport om de samhällsekonomiska konsekvenserna av deponiskatten. Man ansåg att skatten i dess nuvarande utformning är en samhällsekonomisk förlustaffär och att regeringen borde göra en djupare analys av skattens utformning och miljöstyrande effekter. Varför har ni inte gjort en analys av det här?

  10. För att ersätta energiutvinningens el om 18,3 TWh krävs 3700 nya vindkraftverk, vilket kräver en investeringskostnad på ytterligare 166,5 miljoner kronor. Hur många kommuner vill egentligen ha dessa vindkraftverk? Förmodligen inte många eftersom regeringen inlett en snabbutredning för att ta bort kommunernas veto. Var har ni tänkt att placera dem?

  11. Ni stänger nu ner tre helt funktionsdugliga kärnkraftverk som då måste ersättas med 18344 vindkraftverk. Enligt Vattenfall medför ett vindkraftverk som byggs idag kostnader på cirka 40–45 miljoner kronor för anläggningsarbeten, vägar, elnät, projektutveckling, arrenden, drift, underhåll med mera. Kostnaden för 18344 vindkraftverk blir då cirka 825,5 miljarder kronor. Jag förmodar att ni kommer att placera en del av dessa 18344 vindkraftverk i Stockholms skärgård. Stämmer det och hur stor andel rör det sig om i så fall?

  12. Vindkraftverkens vingar är tillverkade av glasfiber som är nästan omöjligt att återvinna. Därför ska profiler som inte längre används slängas på återvinningscentralen, där det oftast kategoriseras som brännbart material och används för att utvinna energi ur. Men nu lägger ni ner Sveriges energiutvinning. Var tänker ni gräva ner dessa vingar?

  13. I USA dumpas 8000 vingar årligen på en handfull deponier som accepterar detta förfarande. ”Det har skapat ett akut sökande efter alternativ till platser med vidöppna prärier. Vingarna grävs ner 30 meter för evig vila i jorden. Vindkraftsbladen kommer att finnas kvar där för evigt”, säger Bob Cappadona, operativ chef för den nordamerikanska enheten i Veolia Environment som söker efter ett bättre sätt att hantera det massiva avfallet. Ett vindkraftverk har en livslängd på 15–20 år, har regeringen planerat var dessa vingar ska grävas ner eller lämnar ni över detta beslut till kommande generationer?

  14. Med den Cirkulära Ekonomin byggs nu deponierna upp lavinartat runtom i världen – redan idag dumpas 8,5 miljarder ton avfall på dessa deponier. Det bor cirka 15 miljoner människor på deponier. Kvinnor och flickor är särskilt utsatta i dessa miljöer. Föds en flicka i fattigdom minskar hennes chanser till överlevnad med färre rättigheter, mindre tillgång till utbildning, säkerhet och kontroll över sin kropp. Jag vill inte att mina skattepengar ska gå till skrupelfria organisationer som Romklubben och Ellen MacArthur Foundation – inte heller till korrumperade forskare som fabricerar rapporter baserat på direktiv från aktivister i regeringen. Hur ser regeringen på detta och vilka åtgärder vidtar ni för att förhindra att skattepengar används för dessa ändamål?

Mina barn och barnbarn ska inte växa upp i ett samhälle där cynismen och lögnen premieras, ett samhälle där sanningen till varje pris ska slås ned eftersom den är det största hotet mot lögnen. Mina barnbarn ska inte påverkas av propaganda där pengar och politisk makt är ledstjärnan och miljön dess verktyg för att nå dit. Mina skattepengar ska inte heller användas för att bygga upp jättelika avfallsberg runtom i världen där fattiga människor tvingas leva i misär. Människor med en medelålder på 35 år och som aldrig får chans att njuta av livets dessert – barnbarn. Människor som befinner sig i en ofrånkomlig cykel av fattigdom och som inte har något annat val än att kalla detta helvete på jorden för sina hem.

Hälsningar

Henrik Nilsson